Materiali in barve

Tapete Križaj design so natisnjene na pvc samolepilni stenski tapeti različnih površinskih struktur. Njihova površina je mat in se ne sveti. Tapeta je vodoodporna. Barve s katerimi tiskamo niso primerne za uživanje, ne oddajajo pa škodljivih snovi, ko so suhe. Namenjene so uporabi v notranjih prostorih.

Namestite jih lahko na gladko pleskarsko obdelane stene, gladko obdelano pohištvo, steklo ali druge gladke površine. Za lepljenje na steklo nas posebej povprašajte za navodila!

Izbirate lahko med tremi površinskimi strukturami tapet in skoraj 500 motivi raznovrstnih tem. Galerijo motivov ves čas dopolnjujemo, vendar motiv lahko pripravimo tudi po vaši želji in naših priporočilih ter svetovanju. Individualni pristop, svetovanje in priprava motiva se zaračuna posebej.

Namestitev samolepilne tapete

Za kakovostno namestitev tapete je zelo pomembna primerna priprava površine kamor boste tapeto namestili, priprava prostora, primernega orodja in upoštevanje navodil. Prosimo, da si vzamete čas in skrbno preberete navodila, da bo nameščanje čim lažje in boste na koncu zadovoljni z rezultatom.

Prvi in pomemben korak za namestitev tapete je, da površino, kjer bo tapeta nameščena natančno izmerite, širina x višina. Prepričajte se, da je površina oziroma stena gladka, popolnoma suha in čista, brez ostankov starih tapet ali drugih nečistoč.

Za namestitev tapete boste potrebovali gladilko s filcem, tapetniški nož (olfa), svinčnik, tračno merilo, ravnilo in montažni lepilni trak – krep trak. Gladilka s filcem je priložena ob dobavi tapete. V kolikor ostalega orodja še nimate doma si ga priskrbite, lahko pa ga naročite tudi pri nas. Tapeto z nekaj spretnosti lahko namestite sami. Ker so kosi dokaj veliki pa bo veliko lažje, če imate ob sebi pomoč. Dodaten par rok bo večkrat prišel prav.

Ko boste prejeli fototapeto se še enkrat prepričajte ali dimenzija tapete ustreza površini vaše stene, ali je stena dovolj gladka, popolnoma suha in čista ter ali imate potrebno orodje za namestitev tapete. Ob tapeti je priložen manjši vzorčni kos, ki ga nalepite na površno, da preverite zadostno oprijemljivost. V kolikor se vzorec ne prilepi dovolj pomeni, da površina ni dovolj gladka, suha ali čista. V kolikor se vzorec zadovoljivo prilepi na površino stene ga odstranite in nadaljujte z delom.

Slika celotne tapete, ki je širša od 130 cm je sestavljena iz več kosov. Posamezni izrezi slike imajo po obeh pokončnih robovih 1 cm dodatka za prekrivanje stika tapet. Zgoraj je tapeta že odrezana na točno dimenzijo, spodaj ima 2 cm dodatka, ki ga odrežete, ko je celotna tapeta prilepljena na steno. Posamezni kosi razdeljene tapete so oštevilčeni od leve proti desni.

1.
Prvi kos tapete namestite na levi del stene, levo in zgoraj poravnan do roba, spodaj ima 2 cm dodatka. Pomagajte si z lepilnim montažnim trakom in prilepite tapeto 20 cm od zgornjega roba, na levi in desni strani na steno. V kolikor imate pomoč, naj vam drugi ob tem pridrži kos tapete, da se pred prilepitvijo ne premakne.

2.
Odlepite cca 15 cm zgornjega dela tapete od nosilnega papirja po celotni širini. Nosilni papir zapognite cca 10 cm od zgornjega roba navzdol proti steni in ga skrijte za preostali nosilni papir. Odlepljen del tapete, kjer ste zapognili in s tem umaknili podložni papir, prilepite na zgornji del stene.

3.
Odstranite montažni lepilni trak. S prosto roko sezite pod tapeto, poiščite zavihek nosilnega papirja, odlepite naslednjih 10 cm spodnjega nosilnega papirja ter ga počasi in po malem vlecite navzdol, hkrati pa z aplikacijskim gladilom pod kotom 45° gladite po površini tapete. Pustite tapeto, da prosto pada. Podložni papir, ki ga sproti odmikate, vam daje primerno distanco med tapeto in steno, da lahko tapeto brezhibno prilepite. Pazite, da izpodrinete zračne mehurčke, ki lahko nastanejo pod tapeto. Dodatek na dnu tapete odrežite šele, ko bo nalepljena celotna tapeta.

4.
Na nalepljenem delu tapete s svinčnikom rahlo označite zgoraj, na sredini in spodaj, 1 cm od desnega roba navznoter, na sliko tapete. Naslednji kos tapete namestite na označbe, slika naj se za 1 cm prekriva, poravnajte zgornji rob in preverite skladnost slike na spoju. Ko je drugi del nastavljen na pravi poziciji, ga na steno prilepite cca 20 cm od zgornjega roba z lepilnim montažnim trakom in ponovite postopek lepljenja, kot pri prvem kosu. Na enak način nadaljujte z ostalimi kosi tapete.

5.
Ko so vsi kosi nalepljeni v celoto, s tapetniškim nožem (olfo) in ravnilom obrežite odvečno tapeto spodaj in po robu. Tapeta mora biti v celoti prilepljena na steno. Celotno tapeto še enkrat pregladite s filčevo gladilko. Če se na tapeti pojavijo zračni mehurčki, jih čim manj opazno predrite s konico noža ali iglo. Za morebitne popravke ne odlepite tapete, ker ponovni oprijem lepila ni več kakovosten.

Posamezni deli tapete se prekrivajo za 1 cm. V kolikor vas to moti, lahko prekrivanje tudi porežete na stik, vendar obstaja možnost, da se bo s časom pojavil razmak zaradi minimalnega krčenja in raztezanja materiala, kar je odvisno od klimatskih razmer v prostoru.

Pomembni nasveti

Ne nameščajte samolepilnih tapet na sveže pobarvane ali neočiščene zidove! Stena mora biti popolnoma suha, gladka in čista.

Ne nameščajte samolepilnih tapet na mesta, ki so izpostavljena zelo visokim ali zelo nizkim temperaturam.

Samolepilne tapete niso primerne za nameščanje na porozne materiale, kot so nebeljeni zidovi, kamen, opeka…

Samolepilne tapete niso namenjene popravilu razpok in drugih poškodb na steni, saj niso dovolj debele in pokrivne, da bi nevidno prekrile nepravilnosti ali poškodbe sten.

Ko je grafika prilepljena na steno, jo lahko odstranite kadarkoli, ponovno prilepiti pa je ni več mogoče.

Pripravljeno grafiko namestite v 10 dneh od prejema.

Prosimo, da si vzamete čas in upoštevate navodila. Le tako bo vaša tapeta nameščena kakovostno in bo služila svojemu namenu. Za nepravilno nameščene tapete in nastale poškodbe pri nepravilni montaži ne prevzemamo odgovornosti in ne upoštevamo reklamacij.

Če smatrate, da vam grafike ne bo uspelo namestiti, to lahko namesto vas storimo mi.

Ceno montaže grafike vam bomo izračunali na povpraševanje. Odvisna je od velikosti tapete in oddaljenosti naročnika od nas.

Vaše mnenje nam veliko pomeni! Cenimo vsak vaš predlog in informacijo, ki bo pripomogla da stenske grafike Križaj design postanejo naročnikom še prijaznejše.